top of page
Search
Writer's pictureNoura Giakoub

Καρκίνος του δέρματος και καλοκαίρι

«Υπάρχουν πολλών ειδών δερµατικοί όγκοι. Αυτός που συναντάται συχνότερα είναι το βασικοκυτταρικό καρκίνωµα ή επιθηλίωµα ενώ το πιο επικίνδυνο είναι το κακοήθες µελάνωµα»

Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα ή επιθηλίωμα

Πρόκειται για τον συχνότερο καρκίνο που συνήθως εμφανίζεται σε μεγαλύτερες ηλικίες αν και τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση του και σε νεότερες ηλικίες, εξαιτίας της αλλαγής των συνηθειών.

Εμφανίζεται στα φωτοεκτεθημένα μέρη του σώματος (πρόσωπο, κεφάλι, λαιμό, αυτιά, άνω άκρα, στέρνο). Ο βασικότερος παράγοντας κινδύνου είναι ο ήλιος: κυρίως η έντονη έκθεση στην παιδική ηλικία που συνοδεύεται από ηλιακό έγκαυμα, καθώς και η αθροιστική δράση της ηλιακής ακτινοβολίας στο πέρας του χρόνου.

Έχει διάφορες μορφές, κάποιες συχνότερες και κάποιες σπανιότερες. Συχνότερες είναι το οζοελκωτικό καρκίνωμα, το μελαγχρωματικό, το επιφανειακώς επεκτεινόμενο και το σκληροδερμικό καρκίνωμα.

Χωρίς την κατάλληλη θεραπεία, έχει βραδεία εξέλιξη και τοπική ανάπτυξη με περιοχική καταστροφή των γύρω ιστών και του δέρματος.

Σπάνια δίνει μεταστάσεις (0,0028 – 0,1%) και αυτό σε παραμελημένες περιπτώσεις. Κλινικό σημείο που πρέπει να κινητοποιήσει τον ασθενή να απευθυνθεί στον δερματολόγο είναι ένα χρόνιο έλκος στα φωτοεκτεθημένα μέρη, που δεν επουλώνεται.

Κακοήθες μελάνωμα

Είναι από τους πιο επιθετικούς καρκίνους στο σώμα μας. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά είναι εξαιρετικά σπάνιο στην παιδική, ενώ η μέση ηλικία εμφάνισης είναι τα 55 έτη. Βασικός παράγοντας εμφάνισής του είναι ο ήλιος και κυρίως τα επαναλαμβανόμενα ηλιακά εγκαύματα.

Το κακοήθες μελάνωμα έχει διάφορες κλινικές μορφές. Μπορεί να εμφανιστεί σε ήδη υπάρχοντα σπίλο, σε υγιές δέρμα (de novo), στα νύχια σαν μελανή γραμμή, στις παλάμες και στα πέλματα, καθώς και στους βλεννογόνους.

Σύμφωνα με την κα Γιακούμπ, βασική βοήθεια για την έγκαιρη διάγνωση είναι η αυτοεξέταση. Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως οποιαδήποτε αλλαγή πρέπει να αφυπνίσει τον ασθενή και να απευθυνθεί στον δερματολόγο. Το μελάνωμα μεθίσταται (δίνει μεταστάσεις) γι’ αυτό υπάρχει ανάγκη για όσο το δυνατόν πρώιμη διάγνωση.

Πρόληψη και αντηλιακή προστασία

Βασική πρόληψη είναι η προστασία από τον ήλιο με τη χρήση των αντηλιακών. Τα αντηλιακά χωρίζονται σε 2 κατηγορίες:

  • Αντηλιακά με φυσικά φίλτρα που περιέχουν οξείδια μετάλλων (τιτάνιο, ψευδάργυρο) και αντανακλούν την υπεριώδη ακτινοβολία και προστατεύουν από όλο το φάσμα της.

  • Αντηλιακά με χημικά φίλτρα που περιέχουν χημικές ενώσεις που απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία και προστατεύουν από την UVA και UVB.

Η σωστή χρήση τους είναι πολύ σημαντική. Θα πρέπει να:

✓ Επιλέγουμε υψηλό δείκτη προστασίας,

✓ Χρησιμοποιούμε αρκετή ποσότητα αντηλιακού

✓ Να το εφαρμόζουμε μισή ώρα πριν την έκθεση στον ήλιο

✓ Να ανανεώνεται κάθε δύο ώρες σε στεγνό δέρμα ή αμέσως αν βραχεί.

Αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι πως η χρήση του θα πρέπει να γίνεται καθ’ όλη την διάρκεια του έτους γιατί ζούμε σε μία χώρα με έντονη ηλιοφάνεια.

Για τη σωστή πρόληψη κάθε καρκίνου του δέρματος χρειάζεται ετήσιος έλεγχος σε δερματολόγο για κλινική εξέταση και ολοσωματική δερματοσκόπηση, από την οποία θα αποφασιστεί αν χρήζει ψηφιακής απεικόνισης σπίλων (χαρτογράφηση). Ο δερματολόγος είναι ο ειδικός γιατρός για κάθε αλλαγή στους σπίλους, για κάθε νέο σπίλο ή κάθε νέα βλάβη του δέρματος.

«Το δέρμα είναι το… μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος. Δώστε του την προσοχή που του αξίζει», καταλήγει η κα Γιακούμπ.

ΑΥΤΟΕΞΕΤΑΣΗ ΣΠΙΛΩΝ

Τι πρέπει να προσέχετε!

  • Asymmetry: ασυμμετρία στο σχήμα

  • Border: μεταβολή των ορίων της βλάβης

  • Color: αλλαγή στο χρώμα της βλάβης

  • Diameter: αλλαγή στη διάμετρο της βλάβης

  • Evolution: εξέλιξη της βλάβης

Από το άρθρο του Health More

https://healthmore.gr/%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%AD%CF%81%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CE%AF%CF%81%CE%B9/


71 views0 comments

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page