top of page
Search
Writer's pictureNoura Giakoub

Χημικά peeling: Γρήγορη και αποτελεσματική φροντίδα για το δέρμα μας

Ζούμε μια πιεστική καθημερινότητα, που δεν μας αφήνει πολύ χρόνο να ασχοληθούμε με την περιποίηση της εξωτερικής μας εμφάνισης. Γι’ αυτό συχνά, γυναίκες, αλλά και άντρες, αναζητούμε γρήγορες και μη επεμβατικές -ταυτόχρονα όμως και αποτελεσματικές- λύσεις, προκειμένου να φροντίσουμε το δέρμα μας. Μια τέτοια απλή, αποτελεσματική και απόλυτα ασφαλής λύση, που μπορεί να μας κάνει να δούμε το πρόσωπό μας με άλλα μάτια, είναι τα χημικά peeling, όπως αναφέρει η δερματολόγος Αριστέα Νούρα Γιακούμπ.

Τι είναι τα χημικά peeling;

Η χημική απολέπιση (peeling) είναι η εφαρμογή ενός χημικού υλικού πάνω στο δέρμα, που προκαλεί την ελεγχόμενη καταστροφή της επιδερμίδας με στόχο την αναγέννηση και βελτίωση της ποιότητας του δέρματος.

Υπάρχουν τρεις κατηγορίες χημικού peeling: το επιφανειακό, το μέσου βάθους και το βαθύ. Ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε επιδερμίδας, μπορούμε να επιλέξουμε ποια είναι η ιδανικότερη σε κάθε περίπτωση. Το βάθος του peeling εξαρτάται από την σύσταση του υλικού που θα χρησιμοποιηθεί, τον χρόνο εφαρμογής και τέλος τον τύπο και φωτότυπο του δέρματος.

Χημικό peeling ενδείκνυται για αισθητικούς, αλλά και ιατρικούς λόγους. Κάποιοι από τους ιατρικούς είναι οι ακτινικές υπερκερατώσεις, η ακμή και η ροδόχρους νόσος, ενώ μεταξύ των αισθητικών είναι η γήρανση του δέρματος, οι ουλές, οι διεσταλμένοι πόροι, η λιπαρότητα του δέρματος, το μέλασμα και άλλες μελαγχρωματικές αλλοιώσεις, όπως οι εφηλίδες, οι φακές και οι υπερμελαγχρώσεις.

Τα δημοφιλέστερα

Κάποια από τα πιο δημοφιλή χημικά peeling είναι το TCA, το γλυκολικό οξύ, το σαλικυλικό οξύ και το γαλακτικό οξύ. Το TCA αυξάνει την κολλαγονογένεση, βοηθά στη φωτογήρανση και έχει καλά αποτελέσματα στις υπερμελαγχρώσεις του δέρματος και στις ακτινικές υπερκερατώσεις. Το γλυκολικό, το σαλικυλικό και το γαλακτικό οξύ εφαρμόζονται συνήθως για την λιπαρότητα του δέρματος, τους διεσταλμένους πόρους, την ακμή, τη ροδόχρου νόσο και τις δυσχρωμίες του δέρματος.

Σε ορισμένες περιπτώσεις γίνεται συνδυαστική εφαρμογή δύο ή περισσοτέρων χημικών peeling με σκοπό να εκμεταλλευτούμε τις διαφορετικές ιδιότητες του κάθε υλικού για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα που εξατομικεύεται στο κάθε δέρμα.

Προετοιμασία και εφαρμογή

Μια εβδομάδα πριν την εφαρμογή του peeling χρειάζεται να προετοιμάσουμε το δέρμα με τοπικά σκευάσματα. Κατά την εφαρμογή καθαρίζουμε καλά το δέρμα και εφαρμόζουμε τον χημικό παράγοντα σε όλο το πρόσωπο. Αμέσως μετά γίνεται η εξουδετέρωση και τέλος εφαρμόζουμε την κατάλληλη κρέμα ενυδάτωσης και περιποίησης. Τις επόμενες μέρες αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο, ιδιαίτερα της μεσημεριανές ώρες και χρησιμοποιούμε καθημερινά αντηλιακή κρέμα με υψηλό δείκτη προστασίας. Τα επιφανειακά χημικά peeling επαναλαμβάνονται κάθε 1-6 εβδομάδες, τα μεσαία κάθε 3-6 μήνες και τα βαθιά κάθε 12-18 μήνες.

Σε κάποιες περιπτώσεις η εφαρμογή του peeling δεν συνιστάται, όπως στην κύηση και τη γαλουχία, στη λήψη φαρμάκων που προκαλούν φωτοευαισθησία, στους ανοσοκατασταλμένους ασθενείς και στους ασθενείς που πάσχουν από φλεγμονώδεις δερματοπάθειες ή εμφανίζουν αλλεργία σε κάποιους από τους παράγοντες απολέπισης.

Γενικότερα, αυτές οι θεραπείες είναι καλά ανεκτές, αρκεί η εφαρμογή να γίνεται πάντα από εξειδικευμένο ιατρό. Γι’ αυτό και πρέπει να απευθυνόμαστε στον δερματολόγο μας, που θα αναγνωρίσει τις ανάγκες μας και θα μας προτείνει την καλύτερη λύση. Με τα χημικά peeling μπορούμε γρήγορα, εύκολα και με ασφάλεια να προσφέρουμε στην επιδερμίδα μας τη φροντίδα που της αξίζει.





Από το άρθρο του Health More


https://healthmore.gr/%CF%87%CE%B7%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AC-peeling-%CE%B3%CF%81%CE%AE%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%83%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%86/

46 views0 comments

Комментарии


Post: Blog2_Post
bottom of page